Preskoči na sadržaj

Korpa

Vaša korpa je prazna

Članak: Održavanje koje čuva aromu

Održavanje koje čuva aromu - Brew Society
backflush

Održavanje koje čuva aromu

Kako pravilno čistiti espresso aparat – vodič za dug vek trajanja

Redovno održavanje espresso aparata je ključno za očuvanje ukusa kafe, higijene i pouzdanosti samog uređaja. U nastavku saznajte koje delove aparata treba čistiti, kojim redosledom i kojim sredstvima.

1. Zašto je čišćenje važno?

Tokom korišćenja, aparati za espresso skupljaju ulja iz kafe, kamenac iz vode i ostatke mlevene kafe. Ako se ne čiste redovno, ovi ostaci utiču na ukus kafe, mogu blokirati tok vode i na kraju oštetiti ključne komponente.

2. Dnevno čišćenje

  • Isperite portafilter i tuš glavu čistom vodom nakon svake upotrebe

  • Očistite parnu cev odmah nakon upotrebe vlažnom krpom i ispustite paru nekoliko sekundi

  • Prebrišite kućište aparata suvom ili vlažnom mekom krpom

3. Nedeljno čišćenje

  • Koristite blind filter i sredstvo za "backflush" čišćenje (npr. Cafiza) kako biste očistili unutrašnji sistem

  • Očistite tuš glavu i sve gumene delove četkicom

  • Skinite i operite portafilter i korpice u toploj vodi

4. Mesečno ili periodično čišćenje

  • Dekalcifikujte bojler i cevi ako koristite tvrdu vodu (po preporuci proizvođača)

  • Proverite i zamenite brtve (gaskets) ako su oštećene

5. Saveti za duži vek aparata

  • Koristite filtriranu ili omekšanu vodu

  • Ne ostavljajte vlagu u portafilteru

  • Čuvajte aparat na suvom i provetrenom mestu

Pravilno održavanje ne zahteva mnogo vremena, a značajno produžava radni vek aparata i kvalitet espressa.

Sledeći članak

Arabika vs. Robusta: glavne razlike između dve najpopularnije sorte kafe - Brew Society
Brew Society saveti

Arabika vs. Robusta: glavne razlike između dve najpopularnije sorte kafe

Arabika i Robusta su dve najpoznatije vrste kafe, ali se značajno razlikuju po ukusu, sadržaju kofeina, obliku zrna i ceni. Saznaj koja je kafa prava za tebe – slatka i voćna Arabika ili jaka i gor...

Više